Power soak “hukka”

100 W Power Soak

Isotehoinen kitaravahvistin on riesa niin keikalla kuin studiossa. Mutta soundin vuoksi suuritehoistakin putkivahvistinta joutuu toisinaan huudattamaan täysillä pääteasteesta saatavan särön vuoksi. Ongelma on erityisen suuri 1970-luvun Marshallien kanssa, niissä kun ei ole edes master- volume-säädintä. Lavabalanssi kärsii.

Hyvä ratkaisu on hukata osa tehosta lämmöksi. Tehovastuksista kasattu “power soak” eli tehon hukkaaja (tai virallisemmin keinokuorma) on hyödyllinen väline niin keikalla ja studiossa kuin myös vahvistimia huollettaessa. Audiopajan studiolaboratorion omana tuotteena valmistui 100 wattinen keinokuorma. Se on kasattu kahdesta 8 ohmin vastuksesta ja 3:sta jakista jotka on kiinnitetty riittävän suureen jäähdytysprofiiliin. Laitteen on pystyttävä ottamaan vastaan jatkuvaa tehoa 100 wattia ja hävitettävä se lämpönä ympäristöön.

Mekaniikka koostuu jäähdytysprofiilia sahattaessa ylimääräiseksi jääneestä pätkästä, Flight Case- koteon kulmalistan pätkistä sekä 10 mm vaneerilevystä, joka on pintakäsitelty purkin pohjalta löytyneellä petsilakalla. Hukkamateriaaleja siis kaikki. 8 ohmin 50 watin tehovastukset on pultattu profiilin pohjalle ja väliin pursotettu piitahnaa lämmönjohtavuutta parantamaan. Jakit on kytkety niin, että 4 ohminen menee suoraan yhden vastuksen rinnalle, 8 ohminen toisen rinnalle ja 16 ohmin tulo vastuksien päiden välille. 8 ja 16 ohmin vastuksien avautuvilla koskettimilla saadaan purettua vastusten rinnankytkentä, jos jommassa kummassa on plugi.

Power soak, input- jakit

Tässä mallissa on vain sisäänmenoliittimiä. Yhdistä keinokuorma vahvistimen toiseen kaiutinlähtöön ja kaappi toiseen. Valitse sopiva lähtöimpedanssi, niin että pääteputkien kuormitus osuu kohdalleen. Esim. 8 ohmin asennossa kytke 1 kpl 16 ohmin kaiuttimia ja keinokuorma kytketään 16 ohmille. Vaimennus on tällöin 3 dB, puolet tehosta menee kaappiin ja puolet keinokuormaan. Voit myös kytkeä keinokuorman 4 ohmisena 4 ohmin lähtöön, rinnalle 16 ohmin kaiutin.

HUOM: 8 ohmin impedanssilla maksimi teho on 50 W, 4 ja 16 ohmilla 100 W.

Posted in DIY, särö, Vintage- työmenetelmät Tagged with: