Kaapelit – osa 2 – Kaapeleiden pakkaaminen

“On vain yksi tapa kääriä kaapelit oikein” Vai onko sittenkään?  

Kaapeleiden käärimiseen ja pakaamiseen on usieta eri tapoja. Useimmat ovat hyviä silloin kun niitä sovelletaan oikein. Kaapelin pakkaamisessa pitää ottaa huomion muutama seikka:

  • Kaapeli ei vaurioidu eikä likaannu pakkaamisessa tai kuljetuksessa.
  • pakkaaminen ja purkaminen on nopeaa.
  • Pakkaamiseen ja purkamiseen ei tarvita työkaluja eikä ylimääräisiä materiaaleja.
  • ei tuoteta roskaa eikä jätettä keikkapaikalle. (erityisen tärkeä asia konserttisaleissa)

Kaapelikela

Ainoa oikea tapa pitkille (yli 10 metrin) kaapeleille. Kelat ovat kohtalaisen halpoja, mutta halvalla saa myös huonoa laatua. Joskus kaapeli vain haluaa luiskahtaa kelan laitojen yli. Epämääräisen muotoiset kelat ovat myös hankalia autoon pakattaessa. YLE teki aikanaan hienoja puulaatikkoon pakattuja keloja, joissa koko kela kaapeleineen oli tiiviin kuoren suojassa, irrotettava kampi pystyttiin myös sujauttamaan saman kannen alle. Näitä keloja pystyi lastaamaan mukavasti autoon.
Omaperäinen idea: pakataan sama mittaisia kaapeleita peräkkäin kelalle. Eri pituuksia varten on omat kelat (3m ja 5m kaapelit).

Yleensä kelalle pakataan digimiksereiden lavarasioiden CAT-kaapelit, perinteiset analogiset kaukokaapelit sekä mikserin ja lavan väliset pitkät sähköroikat.

Over- under

Suositeltava menetelmä pitkien ja/tai jäykkien kaapeleiden säilytykseen. Youtube on täynnä demoja miten tätä tekniikkaa sovelletaan, tässäpä yksi.  Kaapeli kerätään ikäänkuin kiepille, mutta joka toinen kierros menee kiepityksessä vastakkaiseen suuntaan, jolloin ei synny kierrettä. Kiepin niputtamista varten tarvitaan hihna tai velcro-strap.

Ennen käytettiin yleisesti myös mikkikaapelinipun loppupään kiertämistä tiukasti kiepin ympärille ja viimeisen lenkin vetäminen nipun päätysilmukasta läpi. Ei ole suositeltava tapa, koska kaapelinippu joutuu rasitukselle liian tiukkojen mutkien ja vedon seurauksena. Kaapeli menee kiharalle ja saattaa katkeilla. Muutama firma perusteli tätä tekniikkaa sillä, että kaapeliarkkuun sai mahtumaan enemmän kaapeleita tiiviinä paketteina. Tällainen tarve on kuitenkin vähenemään päin, lavahakuviuhkojen yleistymisen myötä pitkiä mikrofonikaapeleita ei enää juurikaan tarvita.

Over-under-nippu purkautuu ottamalla ote liittimestä ja heittämällä nippu suoraksi lattialle. Hyvin pakattu nippu oikenee kohtalaisen hyvin.

Menetelmä on kohtalaisen nopea ja siksi suositeltava erityisesti pitkien kaapeleiden tapauksissa.

Kahdeksikko

Erittäin paksuille ja jäykille, kohtalaisen pitkille kaapeleille. Voidaan niputtaa seinätelineeseen tai laatikkoon nopeasti. Vastakkaisiin suuntiin kelatut silmukat estävät kaapelin kiertymisen.

Livepuolella harvinainen, mutta käytetään yleisesti televisiostudioiden kaapeleiden säilytyksessä seinällä.

Kieppien niputtaminen

Over-under tai kahdeksikkomenetelmällä niputetut kaapelit pitää saada kuljetuksen aikana pysymään muodossaan. Ainoat sallitut niputusmenetelmät ovat remmi tai velcro-side. Tämä side kiinnitetään pysyvästi kaapelin toiseen päähän liittimen lähelle, eikä sitä saa poistaa ja hukata.

 “Päät yhteen ja kaksinkerroin”

Kaikkein nopein tapa kerätä lava tyhjäksi. Otetaan liittimestä kiinni, vedetään mutkat pois kaapelista kunnes toinen liitin on siinä vieressä. Tämän jälkeen laskostetaan uudelleen, kunnes voi vetää löysään solmuun. Suositeltava erityisesti 5 metriä tai lyhyemmille taipuisille mikrofonikaapeleille sekä lyhyille verkkovirta-kaapeleille (IEC- verkkojohdot). Erikseen kielletty koaksiaalikaapeleille (RG58, RG59) ja datakaapeleille (CAT 5 ja CAT 6)

Erikoissovellus tästä metodista on DPA flyygelimikkien kaapelin pakkaus: mikki + XLR-liitin työnnetään pakkauseen ja kierretään kaapeli kaksinkertaisena pakkausrasian ympärille.

Erityisen pitkille ja löysille kaapeleille tai köysille:

Jos halutaan pakata useita kymmeniä metrejä pitkä kaapeli niin ettei se mene kuljetuksessa tai purkaessa sekaisin, voidaan hyödyntää “päät yhteen ja kaksinkerroin” tekniikkaa. Esim. 50 metriä pitkä kaapeli voidaan näin taitella 25, 12, tai 6 metriseksi nipuksi. Kun nipulla alkaa olla kohtalaisesti paksuutta, otetaan nipun liittimien vastaisesta mutkasta ote, tehdään silmukka ja aletaan punoa nippua pötykyksi. Viimein pujotetaan liittimet viimeisestä silmukasta läpi, ja saadaan paketti, joka ei purkaannu kovin helposti. Tätä pakkaustapaa käytetään yleisesti esim. purjekoneiden hinausköysien (50 metrin nylon-köysi) pakkaamiseen. Nipun purkaminen on erittäin nopeaa: pujotetaan liittimet auki ja vedetään… Esimerkki tästä pakkausmenetelmästä löytyy tietysti youtubesta.

 

Erikseen kielletyt asiat

  • kiepin tekeminen kyynärvarren ympäri (menee kierteelle, joutuu jännitykselle ja pilaa kaapelin
  • Jäykkien kaapeliden jyrkät mutkat: kaapeli murtuu sisältä.
  • Niputtaminen teipillä: hidastaa työskentelyä kasauksessa ja varsinkin purussa. Jopa kalliimman hintalukan Gaffa sotkee kaapelin pinnan, sähköteippi myös. Teipinpätkät aiheuttavat sotkua ja saastetta lavalla. Käytä remmiä tai velcroa.
  • nippusiteiden käyttö on ehdottomasti kielletty: vaatii työkalun niputuksen purkamiseen, hidastaa työskentelyä vielä enemmän. Vaurioittaa kaapelia jos yritetään ilman työkalua purkaa.
  • Pakkasen jäykistämien kaapeleiden vääntely mutkille. Muovikuori rapsantelee poikki, myös säikeiden katkeamisen vaara. Kanna kaapelit suorana sisään sulamaan ennen pakkausta.
Posted in live equipment, live sound