Vanhalle valohimmentimelle uusi elämä

Vuosikymmeniä vanha ADB:n 6-kanavainen 2kW himmenninpakki oli alunperin toteutettu ADB:n omalla ohjausjärjestelmällä (analoginen 0…0.5mA virtaviesti). Koska sopivaa valotiskiä ei ollut, himmennin oli jäänyt käyttökelvottomaksi. Himmentimen sisuskalut ovat kuitenkin edelleen käyttökelpoista ja varmaa tekniikkaa, joten sen päivittäminen moderniin DMX ohjaukseen oli kannattava temppu. Muutos toteutettiin pienen saksalaisfirman DMX demux analog- lisäkortilla. Tarvittiin myös pari XLR- liitintä ja johtimen pätkiä. Suurin työ muutoksessa oli himmenninpakin takalevyyn tehdyt reiät.

ADB:n himmentimen sisuskalut + muutoksessa tarvittavat uudet osat

Lisäkortti asennettuna + johdotettuna.

Vanha analogiaohjauksen liitin jätettiin takalevyyn reikää peittämään. DMX kortin LEDIt ja DIP kytkimet vaativat omat reiät levyyn, samoin kuin XLR-liittimet.

Toiminnan testaus ja virtaviestin kalibroinnin tarkistus, minkä jälkeen himmennin on valmis keikkakäyttöön.

Perinteistä halogeenilampputekniikkaa tarvitaan edelleen LED- lamppujen aikakaudella. Etuvaloksi perinteinen tekniikka näyttä hyvältä, ja syksyn/talven ulkoilmakeikoilla lamppujen säteilemä lämpö on hyödyllinen ominaisuus.

Posted in DIY, light, live equipment, service Tagged with: