Keikkojen taltionti helposti

“Kuinka suuret valmistelut pitää tehdä, että saadaan tämän illan keikka taltioituna moniraitatekniikalla?”

Vastaus: 2 napinpainallusta.
Audiopajan Midas M32- digitaalimikseriin hankittiin äskettäin uusi lisäkortti, joka mahdollistaa maksimissaan 32 raitaiset taltioinnit keikalta. Kortti tallentaa kaikki mikserin input- signaalit sellaisenaan, ennen EQ- ja dynamiikkaprosessointeja, joten miksaukseen jää maksimaalinen työstövara. Tallennus tapahtuu mikserin takalevyyn työnnettäville SD- korteille, kahdella 32GB kortilla maksimaalinen tallennusaika on n. 3 tuntia (tai 16-raitaisena n. 6 tuntia). Kortteja vaihtamalla illan mittaan saadaan toki lisää äänitysaikaa.

X-Live moniraitataltiontikortti kahdella SD- kortilla (alareunassa)

Jälkikäsittelyssä pitää muistaa, että tallennsmuoto on “multitrack- Wav”, eli yhteen tiedostoon menee kaikki raidat kerralla. Tämän tallennustavan parhaita ominaisuuksia on, että se estää tiedoston pirstoutumisen kopioinnissa, (perinteisillä erillisillä raitakohtaisilla tiedostoilla ajallisesti samaan kohtaan äänitetyt tapahtumat pirstotuvat kovalevyllä fyysisesti eri paikkoihin, jolloin levyn hakuaika pitenee ja bufferikokoa on pakko suurentaa). Useimmat tuoreet työasemasoftat tukevat multitrack wav- formaattia sellaisenaan, vanhemmille softille pitää tiedostopaketti purkaa erillisellä apuohjelmalla.

Kortti mahdollistaa myös “siirretyn soundcheckin”. Eli jos edellisen illan keikasta on taltionti mukana, se voidaan soittaa sellaisenaan tiskistä ulos. Soundcheckin voi tehdä varsin pitkälle ilman että bändi on lavalla. Tällainen työtapa toimii kohtalaisen hyvin, mikäli rumpusetti, rumpali, mikitys ja mahdollisimman moni asia pysyy muuttumattomana keikasta toiseen. Siirretyn soundcheckin menetelmällä soittaja voi myös treenailla ja säätää korvamonitorimiksaustaan.

Teoriassa bändi voi siis pyytää keikkataltioinnin n. 5 sekunnin varoitusajalla: “pistätkö taltiontiin?”… klik-klik… “pyörii”.  Käytännössä taltioinnin jälkiäsittelymahdollisuudet paranevat suuresti, jos saadaan myös salista tilamikitys, eli tällainen mikkipari kannattaa sijoittaa mikserin läheisyyteen. Sen pystyttäminen vie tietysti muutaman minuutin.

Posted in live equipment, Uutisia Tagged with: , , ,